Aurose » Specials » Examentips
Aurose: Informatie van A tot Z

Tips voor examens van verschillende vakken voor havo en vwo

Tips voor examens van verschillende vakken voor havo en vwo De examentijd is een spannende periode. Dagenlang zitten zweten boven je schoolboeken, of even wat doorkijken en hopen dat het goed komt. Hoe dan ook moet je weten wat je kunt verwachten. Om je op weg te helpen, zijn hier tips voor verschillende vakken op een rijtje gezet.

De belangrijkste tip

De belangrijkste tip voor alle examens is: oefen met oude examens! Dit kan bijvoorbeeld op de site havovwo.nl. Deze examens kun je ook zelf nakijken, zodat je weet of je een voldoende kunt halen. Let wel op of er niets is veranderd voor het jaar dat jij examen doet. Vroeger zat er in het geschiedenis examen bijvoorbeeld altijd een stelopdracht, maar die is er nu uitgehaald. Wat je precies moet weten voor het examen staat in de syllabus van het vak. Het is aan te raden om een Examenbundel en/of het boekje Samengevat aan te schaffen voor vakken die je moeilijk vindt. Met de Examenbundel kun je nog meer oefenen, ook per onderdeel, en in Samengevat staat alles wat je moet leren helder op een rijtje.

Tips tijdens het examen

  • Bij een black-out: raak niet in paniek. Blijf niet doorzoeken naar hetzelfde antwoord, maar ga verder met de volgende vraag. Lukt dat ook niet, neem dan even pauze of ga naar de wc. Zoek naar vragen die je wel weet, en ga dan terug naar de andere vragen. Bedenk dat je ook niet alles hoeft te weten.
  • Als je tijd hebt, beantwoord dan alle vragen. Schrijf altijd iets op, ook als je het niet weet. Er kan altijd nog een deel van het antwoord goed zijn.
  • Blijf niet te lang nadenken over moeilijke vragen. Maak eerst de vragen die je wel weet, vaak zit je dan al meer 'in' de stof en weet je ook beter wat je bij een moeilijke vraag moet doen.
  • Kijk niet elke minuut op de klok, daar wordt je alleen maar zenuwachtig van. Zorg wel dat je de tijd goed in de gaten houdt. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: als ik deze vraag beantwoord heb, kijk ik weer hoeveel tijd ik nog heb.

Tips voor de vakken Nederlands, geschiedenis en Latijn

In onderstaande artikelen staat veel informatie en handige tips voor de centrale examens van de vakken Nederlands, geschiedenis en Latijn voor havo en vwo. Als je deze tips tijdens het leren erbij houdt, weet je waar je op moet letten.
Tips voor het eindexamen Nederlands havo/vwo

Tips voor het eindexamen Nederlands havo/vwo

Het Nederlands examen: hoe kun je daar nou voor leren? Voor leerlingen die goed zijn in Nederlands is het geen probleem, maar anderen zullen het goed moeten voorbereiden. Veel oefenen is dan natuurlij…
Tips examen geschiedenis Havo/Vwo

Tips examen geschiedenis Havo/Vwo

Het examen geschiedenis is een examen waar veel voor geleerd moet worden. Verder komt er veel inzicht kijken bij het beantwoorden van de vragen. Gelukkig kun je door goed voor te bereiden een goed cij…
Tips eindexamen Latijn

Tips eindexamen Latijn

Het eindexamen Latijn kan moeilijk zijn, maar dat hangt er ook van af of je het huiswerk gedurende het jaar bijgehouden hebt. Het bestaat uit meerdere teksten: teksten waar je vragen over krijgt en ee…
Gepubliceerd door Aurose op 22-04-2012, laatst gewijzigd op 12-11-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!